Skydds- & säkerhetsutbildning

Fördjupad säkerhetsskyddsutbildning

Kommunal inriktning

Om utbildningen
Vill du stärka din position som säkerhetsskyddschef eller öka din förmåga att leda, planera och följa upp säkerhetsskyddsarbete? Då är denna fördjupningskurs något för dig.

Fördjupad säkerhetsskyddsutbildning är en fortsättningskurs för dig som har genomfört kurserna Diplomerad Säkerhetsskyddschef, Grundutbildning Säkerhetsskydd eller motsvarande. Konceptet med vårt utbildningsprogram inom säkerhetsskydd går ut på livslångt lärande där kunskap, färdighet och kompetens utvecklas löpande.

Under utbildningen får du möjlighet att utveckla dina färdigheter att förankra säkerhetsskyddet i din ledningsgrupp och organisation så att du lättare kan leda och samordna det systematiska säkerhetsskyddarbetet. Dessutom ges du chansen att stärka ditt nätverk och utbyta erfarenheter med andra personer som jobbar aktivt med säkerhetsskydd i liknande verksamheter och samhället i stort.

Utbildningen täcker ämnen som säkerhetsskyddslagen, hotbild, arbete i ledningsgrupp och samt praktiska erfarenheter av systematiskt säkerhetsskyddsarbete. Den omfattar en gruppuppgifter och enskilda arbeten baserade på applikatoriska exempel med fiktiva organisationer. Grupparbetet ska slutligen presenteras och förankras i en examensuppgift.

Efter kursen kommer du att ha förbättrad förmåga att planera, leda och följa upp säkerhetsskydd i din organisation samt att förankra säkerhetsskyddet i din ledningsgrupp.

Målgruppen för denna kurs är personer som arbetar som säkerhetsskyddschef, biträdande säkerhetsskyddschef eller liknande ansvar i en organisation som bedriver säkerhetskänslig verksamhet enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Även motsvarande befattningar hos verksamhetsutövare som har ingått ett eller flera säkerhetsskyddsavtal eller internationella säkerhetsskyddsåttaganden ingår i målgruppen.

Förkunskapskrav
Diplomerad säkerhetsskyddschef vid Företagsuniversitetet, FHS eller SIH. Alternativt annan erfarenhet av säkerhetsskyddsområdet som anses likvärdig. Samt nedanstående kostnadsfria webbutbildningar:

Kursplan

Block 1

  • Nyheter på säkerhetsskyddsområdet (de senaste ändringarna av säkerhetsskyddsregelverket, föreslagna ändringar av säkerhetsskyddslagen, vilka sanktionsavgifter som har beslutats i tillsyn etc.)
  • Förändringar i hotbilden mot Sveriges säkerhetskänsliga verksamheter
  • Praxis och erfarenheter till den grundläggande frågan – Vad är Sveriges säkerhet? (genomgång av praxis och erfarenheter för ökad förståelse för vilka verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet och verksamheter som inte är av sådan betydelse)

Block 2

  • Säkerhetsskyddsanalysen (kort repetition av grunderna, erfarenhetsutbyte och diskussion)
  • Systematiskt säkerhetsskyddsarbete – från säkerhetsskyddsanalysen till åtgärdsplanen för avvikelser med fokus på att skapa spårbarhet från skyddsvärden till införda säkerhetsskyddsåtgärder. 
  • Leda och samordna säkerhetsskydd – vad innebär det att vara aktiv och operativ? Hur kan man agera proaktivt inom ett hårt regulatoriskt styrt område?
  • Arbete i ledningsgrupp – tips på hur du når fram och några erfarenhetsbaserade metoder för att nå hållbara resultat

Block 3

  • Särskild säkerhetsskyddsbedömning och lämplighetsprövning inför säkerhetsskyddsavtal – ett praktiskt exempel
  • Särskild säkerhetsskyddsbedömning och lämplighetsprövning inför överlåtelse – ett praktiskt exempel
  • Säkerhetsskyddsavtalets innehåll
  • Överenskommelser om säkerhetsskydd – ett underskattat alternativ
  • Redovisning av gruppuppgifter och summering av lärdomar

Block 4

  • Grupparbete – Planering och samverkan med kursdeltagare
  • Enskilt arbete med examinationsuppgift
  • Enskild redovisning av examinationsuppgift
  • Eventuell diplomering

Anmälan

Välkommen med din anmälan till utbildningen fördjupad säkerhetsskydsutbildning. Vi skickar en bekräftelse på din bokning så snart vi hanterat din bokning. Som en extra påminnelse får du en kallelse 10 dagar innan kursstart.

Pris och fakturering

Fakturan på kursavgiften skickas 10 dagar innan kursstart eller direkt i samband med bokning. I kursavgiften ingår kursdokumentation samt för de kurser som genomförs fysiskt på plats i våra lokaler även lunch, för- och eftermiddagsfika.

Om- och avbokningsvillkor

Om du får förhinder bör du snabbt kontakta oss, för eventuell ombokning/avbokning. Administrationsavgift kan tillkomma med 500 kronor.

Du kan boka av dig helt kostnadsfritt fram till tre veckor innan kursstart. Därefter debiteras ni 25% av kursavgiften fram till en vecka innan kursstart. Därefter debiteras hela kursavgiften. Ett alternativ till avbokning är att någon annan person tar din plats i ditt ställe.

Vi förbehåller oss rätten att vid för få deltagare ställa in kursen eller flytta den till annat datum.