2025-03-31 14:30 CET
Ny kartläggning av säkerhetsskydd inleds våren 2025
Transportstyrelsen inleder under våren 2025 en riktad kartläggning av verksamhetsutövare inom säkerhetsskyddet. Myndighetens mål är att identifiera vilka aktörer som omfattas av säkerhetsskyddslagen (2018:585), dels på grund av verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet, dels genom internationella åtaganden inom EU:s regelverk för hamn-, sjöfarts- och luftfartsskydd.
Kartläggningen omfattar verksamheter som ännu inte har gjort någon anmälan om säkerhetskänslig verksamhet, eller där Transportstyrelsen behöver en uppdaterad bild av säkerhetsläget. Detta offentliggjordes på myndighetens webbplats i mars
⸻
Tydligare vägledning om internationella åtaganden
I samband med kartläggningen har Transportstyrelsen publicerat en ny vägledning om hur det nationella säkerhetsskyddsregelverket förhåller sig till internationella åtaganden. I centrum står frågan om när ett företag omfattas av hela säkerhetsskyddslagen – och när det räcker att följa EU:s sektorspecifika regelverk.
Enligt Transportstyrelsens bedömning uppfyller verksamheter som endast omfattas av reglerna för hamnskydd, sjöfartsskydd eller luftfartsskydd de flesta krav enligt säkerhetsskyddslagen genom att följa respektive EU-regelverk
Däremot, om en verksamhet även har betydelse för Sveriges säkerhet – exempelvis genom totalförsvarsplanering eller hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter – gäller säkerhetsskyddslagens krav fullt ut. Det innebär bl.a. krav på säkerhetsskyddsanalys, plan, anmälan till myndighet och säkerhetsprövningar.
⸻
Undantag minskar regelbördan för vissa aktörer
För de verksamheter som endast omfattas av internationella åtaganden, tydliggör Transportstyrelsen att ingen säkerhetsskyddsanalys eller plan krävs. Det behövs heller ingen anmälan om säkerhetskänslig verksamhet eller utsedda säkerhetsskyddschefer. Detta innebär en avlastning för exempelvis hamnar och flygplatser som inte anses ha direkt betydelse för rikets säkerhet.
Det kan dock finnas särskilda undantag där viss personal ändå måste säkerhetsprövas enligt säkerhetsskyddslagstiftningen, exempelvis inom luftfartsskydd.
⸻
Myndighetstillsyn och fortsatt ansvar
Transportstyrelsen klargör att tillsynen kommer att anpassas efter verksamhetens karaktär. För aktörer med blandad verksamhet – både säkerhetskänslig och EU-reglerad – gäller tillsyn både enligt nationell lag och EU-regler. För verksamheter som enbart omfattas av internationella åtaganden sker tillsynen utifrån respektive EU-regelverk.
Myndigheten påminner också om att verksamhetsutövare själva är ansvariga för att bedöma vilken regelverkstillämpning som gäller – och att rådgivning finns tillgänglig via Transportstyrelsen och Säkerhetspolisen.
⸻
Sammanfattning
Transportstyrelsen tydliggör nu regelverken kring säkerhetsskydd i ett nytt informationsbrev och inför en riktad kartläggning våren 2025. För verksamheter som endast träffas av EU:s regler för hamn-, sjö- eller luftfartsskydd innebär det en viss lättnad i administrativa krav. Men för aktörer med betydelse för Sveriges säkerhet gäller fortfarande hela säkerhetsskyddslagen – inklusive tillsyn, säkerhetsprövning och dokumentationsplikt.
⸻
Källförteckning